Wednesday, 18 July 2012

Business Tips from Hanis Haizi!

This article was taken from Hanis Haizi blog entry..
Happy Reading! :)
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 
Pesanan buat my beloved business partners.. or soon to be my business partners..


Ilmu
Ramai yang nak buat business ni, tapi tidak tahu apa tujuan dan peranan masing-masing. Everybody is a business owner... so kita mesti take a good care of your own business.. mesti ada commitment terhadap business ni.

First and foremost for me the most important thing is KNOWLEDGE or ILMU. Tak boleh tiba-tiba masuk business ni tahu semua benda nak dibuat... mestilah melalui proses pembelajaran melalui classes yang telah diberikan (FOC je) and of course melalui duplicate your leader.

Tanpa ilmu, memang semua benda tak boleh jadi. So product knowledge mesti berada di hujung jari. Itu peranan sebagai sales manager or senior sales manager baru.. melalui hadir ke majlis ilmu dan kemudian praktikkan. You yourself must take a responsibility toward yourself.. 


Dan masa pemimpin berada disebelah kita or semasa sponsoring sila pay attention and jot down all the notes if u have to. Kita dapat tengok our leader sendiri secara live macam mana our leader buat. This business is a win-win situation, kita buat kita dapat.


Bertindak
Lepas ade ilmu tu, nak buat ape? Of course mestilah disusuli dengan tindakan.

"Action speaks louder than words"

Kalau kita rajin datang ke kelas, tapi takut ambil tindakan pun tak guna... tak guna nak jadi gedung ilmu - bak kata CDM Siti Rohana.... and practise makes perfects.

Macam Hanis baru-baru join dulu dalam business ni pun bukannya terus pandai nak mulakan langkah tetapi setelah kita sentiasa praktis2 , lama2 insyaAllah jadi perfect. Pejam mata je boleh buat. InsyaAllah sebab dah jadi rutin harian kita... and macam-macam jenis problems kita jumpa mesti ada jalan penyelesaiannya.


RUJUK
Lepas dah bertindak mestilah RUJUK.
Simple word tapi kadang2 orang lupa. Every step you take in this business rujuklah pemimpin, coz leader sentiasa dibelakang kita pantau kerja kita. Tapi kalau kita sendiri tak rujuk pemimpin macam mana pulak tu? Pernah dengar tak pepatah "Segan bertanya sesat jalan".

Bila kita rujuk, so that our leader knows that kita ada show some commitment kat sini baru lah kita senang nak TEAM WORK. And lagi senang pemimpin nak rungkai segala masalah yang kita hadapi.




dan bila complete 3 elements ni, insyaAllah menghasilkan kejayaan!!!
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
So there you go guys.. Business Tips from the sifu herself...
Apa tunggu lagi?
Join us now.. 
Want to know how?
Call/contact me ok!
Irda Adillasafwati Idris
019 280 2631
irdaidris82@gmail.com

No comments:

Post a Comment