Friday, 20 July 2012

Petua Orang Berjaya - Hanis Haizi!

Salam readers semua...

Artikel ni diambil dari blog Hanis Haizi...

Since bila baca artikel ni saya bersemangat, saya nak share dengan readers semua... InsyaAllah, dengan berkat usaha dan kesabaran, kita boleh berjaya juga suatu hari nanti!!

So, selamat membaca!!

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
 
Ramai orang email i or even call dari utara, selatan and also west Malaysia. They wanted to know how can I succeed within a short period of time..

To be where I am today it is not easy, but it is NOT IMPOSSIBLE. Everybody can do it. Cuma banyak benda memainkan peranan.

  • Effort/Hardwork- of coz kena put in a lot of effort. mana de kejayaan tanpa usaha yang berterusan bukan? 

  • Determination- determination ni ibarat hala tuju. Your Goal.. ape out come u nak dari business ni, where do u see yourself in 4-5 months time? Berapa income u nak. So set target! tu perkara penting!
 
  • Competitive Drive- Semangat daya saing yang tinggi... salah satu perangai saya dari kecik iaitu suka bersaing dengan orang or at least nak sama dengan orang tu. Yup saya memang tak boleh tahan kalau tengok side2 line yang berjaya,... terasa tercabar gituu.. yela kadang2 tgk polis or nurse boleh buat biznes ni pegang 5 figure income. Takkan la kita x boleh kan?
 
  • Istiqamah- Buat secara BERTERUSAN. Bukan hari ni buat, esok lusa tido. Bukan macam tu! From the day one i joined this bizz i NEVER STOP. Sebab i pk2 sape lah dalam dunia ni boleh bagi income sebanyak ini? Sape?? Tell me. So kalau i lambat seminit, orang lain akan cepat sesaat!

  • Rujuk Pemimpin- Biznes ni special, kita ade back up dari leaders yang cukup2 kuat, kalau sesat dipertengahan jalan kita cepat2 call pemimpin utk rujuk, sebab pemimpin dah lalui macam2 pengalaman dalam biznes ni.

  • Tuntut Ilmu- hai.. nak income RM10k, RM20k, RM40k tapi tak nak belajar dengan orang yang dah berjaya. proses menuntut ilmu sangat2 penting sebab kita x mempunyai ilmu yang secukupnya utk biznes ni.. kalau kita boleh amik diploma or degree selama 3-5 years kan utk ape? income 4 angka betul tak? tapi kita nak income 5 angka ni... rasa2 kena tak belajar?
 
  • Berdikari- yang ni penting, sebab tak selamanya kita kena bergantung harap pada masa orang lain, ingat ini biznes KITA. So masa kita lah yang tentukan ... anywhere and anytime. sebab tu bila dah ade ilmu senang je campak lah kat mana2 pun boleh hidup.

  • Attitude- Oh yang ni paling best! macam2 pe'el manusia... actually petua orang nak berjaya, kena ada positive attitude. jangan selalu buruk sangka dengan orang, dengki mendengki. Stay positive. Duduk dikalangan orang2 yang positive. Avoid jadi grumpy, pemarah or panas baran tak tentu pasal.

  • Take challenge- bila temui cabaran, jangan cepat terpeleot ok.. malahan teruskan usaha. dalam kehidupan kita tak lari daripada obstacles. jadikan ia sebagai pembakar semangat untuk kita terus mara ke hadapan!!!

  • No excuses- TIADA ALASAN. Kalau kita diberi task or ape2 je kena buat, jangan bagi ALASAN. Ingat kita nak buat duit, kita tak boleh buat alasan! Nak berjaya mesti sepak alasan ke tepi, letakkan matlamat di HADAPAN!

  • Patience- yupp untuk melakukan ape2 sahaja dalam dunia ni, perlukan kesabaran yang tinggi. I believe that. Tak kisah kalau kita temui pelbagai rintangan or cabaran, kita mesti bersabar.

  • Muhasabah Diri- bila ape yang kita inginkan tidak dapat, kita seharusnya muhasabah diri.. ape kesilapan aku? mana silapnye, jangan tahu nak salahkan orang lain! Cermin2 kan diri anda dulu. No body's perfect.

  • Team Work- Yes, in this nature of business we really need team work! Berkerja bersama2 pemimpin dan business partners. lagi mudah kerja ni. Prinsip tee-up, ABC banyak memainkan peranan.

Ok i hope this will help you guys out there! Saya sedia membantu! ;) 
 
 
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 
 
 
:) Bukan susah nak senang... Amat senang nak susah...
 
Kita kena berusaha untuk mencapai kejayaan...
 
Kejayaan takkan datang pada kita jika kita tidak bertindak dan hanya duduk goyang kaki sahaja... 

So, mari kita mulakan perjalanan kita untuk menjadi orang cemerlang, gemilang dan terbilang sekarang... :)


Sila hubungi saya untuk tahu lebih lanjut pasal business Premium Beautiful ni..


Irda Adillasafwati Idris
019 280 2631
irdaidris82@gmail.com

No comments:

Post a Comment