Thursday, 26 December 2013

Tips Menjadi Kaya (Bahagian 3)

Sambungan daripada Bahagian 2 untuk Tips Menjadi Kaya


Langkah 5: Mulakan perniagaan



9/10 rezeki datangnya dari perniagaan. Mereka dari golongan terkaya di Malaysia dan dunia merupakan ahli perniagaan.

Amat sukar dan mengambil masa yang lama untuk menjadi kaya sekiranya anda seorang pekerja- namun ianya masih tidak mustahil.

Cuba berjinak-jinak dengan perniagaan. Anda terikat dengan pekerjaan 9-5? Tidak mengapa, anda masih mempunyai masa 5-9! Jikalau anda tidak dapat memulakan perniagaan secara full time, mulakan perniagaan secara part time.

Terdapat berbagai-bagai peluang perniagaan di Malaysia. Namun perlu berhati-hati anda tidak terjerumus dengan perniagaan yang melibatkan penyelewengan serta skim-skim cepat kaya dan piramid yang tidak sah. Anda boleh memulakan pengalaman perniagaan anda dengan membuka gerai, franchais, menyertai perniagaan network, memulakan perniagaan dari rumah ataupun melalui perniagaan Internet!

Jangan lupa langkah 3 iaitu pelajari ilmu perniagaan berkaitan dengan bidang anda.



Langkah 6: Perihal kewangan



Dalami perihal kewangan. Untuk berjaya dari segi kewangan, anda perlu dilengkapi dengan ilmu mengenai wang. Ketahui bahawa kekayaan bukan bererti berapa banyak wang anda perolehi sebulan- tetapi, berapa banyak wang anda dapat simpan sebulan.

Seseorang yang berpendapatan RM10,000 tetapi berbelanja RM9,000 sebulan sudah tentu tidak sekaya seseorang yang bergaji RM3,000 tetapi berbelanja RM1,500 sebulan. Kekayaan bukanlah berapa banyak anda perolehi, tetapi berapa banyak anda boleh menyimpan.

Konsep penting dalam memahami perihal wang adalah konsep compound interest. Maksudnya, pelaburan wang anda yang menghasilkan faedah, kemudiannya keuntungan faedah serta wang pokok anda itu dilaburkan semula. Dengan menggunakan konsep compound interest, wang anda akan berganda dua kali dalam masa 7 tahun sekiranya faedah yang anda terima adalah 10%.



Menurut Robert Kiyosaki, penulis buku Rich Dad, Poor Dad, selain dari memulakan perniagaan, cara mencapai kekayaan adalah melalui pelaburan.

Stay tune for the next and last part..


Yours truly,

Irda Adillasafwati Idris
0192802631
Irdaidris82@gmail.com

Wednesday, 25 December 2013

Tips Menjadi Kaya (Bahagian 2)

Assalamualaikum semua...

Sambungan dari entry lepas..


Tips Menjadi Kaya dari Saudara Irfan Khairi


Langkah 3: Hendak sejuta daya



Matlamat tanpa usaha adalah sia-sia. Matlamat tanpa usaha adalah umpama “Angan-angan Mat Jenin”.

Kekayaan dan kejayaan tidak akan jatuh ke riba kita begitu sahaja. Hendak peroleh wang berjuta? Maka, anda perlu letakkan sejuta usaha untuk merialisasikan impian anda. Tiada jalan pintas dalam mencapai kekayaan - usaha adalah tangga kejayaan.

Dalam memotivasikan diri anda untuk berusaha mencapai matlamat anda, anda perlu memberi komitmen setiap hari dalam mencapai impian anda. Setiap hari, lakukan sesuatu untuk dekatkan anda kepada matlamat anda. Jangan tinggalkan sehari tanpa melakukan sesuatu walaupun usaha tersebut adalah sedikit sahaja.

Perkataan kaizen yang berasal dari Jepun bermaksud improvement sedikit demi sedikit. Dengan sikap kaizen inilah Jepun berjaya menjadi negara maju yang disegani seluruh dunia.


Langkah 4: Pengetahuan



Ilmu pengetahuan merupakan faktor penting dalam membina kekayaan. Tiada jalan pintas dalam memperolehi kekayaan. Dengan pengetahuan yang lengkap dalam sesuatu industri, ini akan memudahkan anda mencapai kekayaan dan kejayaan.

Cara mudah untuk mendalami ilmu industri yang anda kecimpung adalah dengan cara membaca. Tanam sifat rajin membaca. Terdapat berbagai-bagai bahan bacaan di pasaran merangkumi topik-topik tertentu. Dengan mendalami pengetahuan dalam industri anda, anda akan menjadi pakar dalam bidang anda sendiri.

Satu perkara penting dalam mencari ilmu adalah anda tidak perlu reinvent the wheel. Kejayaan telah dicapai dalam semua industri. Apa yang anda perlu lakukan adalah pelajari dari mereka yang telah berjaya. Dengan mengikuti jejak langkah mereka yang telah berjaya, anda pasti tidak akan tersasar dari mencapai kejayaan juga.



Inilah yang kami amalkan di GLAM. Setiap minggu, CDM-CDM hebat di bawah CDM Hanis Haizi akan berkongsi dengan semua tips-tips dan cara-cara untuk berjaya dalam bisnes ni.. Semua yang berkaitan dengan bisnes akan diajar dari sekecil-kecil perkara seperti apa status yang perlu ditulis dalam Facebook hingga ke sebesar-besar perkara seperti cara-cara untuk meningkatkan rating blog dalam Google Search..




Selain dari itu, kita juga bebas untuk berbincang dengan mentor-mentor tentang apa juga perkara seperti strategi bisnes termasuk masalah yang di hadapi dan cara penyelesaian. Tidak ada jurang atau halangan antara kita dan mentor. Di sinilah cantiknya bisnes Hai-O dia bawah kumpulan GLAM.

Nak tahu apa lagi tips untuk menjadi kaya dan berjaya? Tunggu entry seterusnya.. Terima kasih..


Yours truly,

Irda Adillasafwati Idris
0192802631

Irdaidris82@gmail.com

Monday, 23 December 2013

Tips Menjadi Kaya (Bahagian 1)

Assalamualaikum semua.. 

Hari ni saya nak share tips untuk menjadi kaya.. Bukan tips dari saya.. Tapi tips dari Jutawan Internet Malaysia iaitu Irfan Khairi..



 
So, kena la ikut tips-tips ni sebab orang yang dah berjaya sendiri yang bagi kan..

Ada 8 langkah yang anda perlu lakukan.. 


Langkah 1: Mulanya di fikiran



Kekayaan bermula di fikiran. Jikalau anda berfikiran negatif mengenai kekayaan, maka, ia akan menjadi penghalang mental anda. Lepasi penghalang mental tersebut dengan berfikiran positif tentang kekayaan. 

"Duit banyak bukannya boleh bawak ke kubur" merupakan salah satu fikiran negatif yang sering diluahkan. Apa kata anda tukar mindset tersebut kepada, "Duit banyak, nanti lebih banyak amal jariah boleh lakukan, walaupun kita sudah ke kubur!"

Sekiranya anda inginkan kekayaan, langkah pertama anda adalah untuk membuang segala fikiran negatif tentang kekayaan. Tembusi benteng pertama yang menjadi penghalang kepada kekayaan- iaitu fikiran anda sendiri. Fikirkan boleh!

 
Langkah 2: Tetapkan matlamat



Dengan keinginan, anda perlu menetapkan matlamat. Keinginan tanpa matlamat merupakan perbuatan yang sia-sia oleh kerana kita tidak tahu arah hala tuju kita. 

Bayangkan anda menaiki teksi, tetapi tidak mempunyai matlamat destinasi. Silap hari bulan, anda di tendang keluar dari teksi. 

Dengan mempunyai matlamat, dalam konteks ini, destinasi, maka anda akan dapat menetapkan satu jalan untuk mencapai matlamat anda. 

Matlamat bagaikan suatu peta untuk anda sampai ke suatu destinasi. Tanpa peta yang lengkap, anda pasti akan tersasar dari destinasi anda. 

Tetapkan matlamat yang tinggi untuk diri anda, namun, matlamat tersebut perlu logik diterima fikiran. Sebagai contoh, memperolehi RM1 juta dalam masa 2 tahun bunyinya tidak logik- amat jarang sekali diperolehi oleh seseorang (namun tidak mustahil). Namun, memperolehi RM1juta dalam masa 10 tahun adalah suatu yang logik diterima fikiran dan sering dilakukan oleh jutawan-jutawan di Malaysia. 

 
Bagaimanakah caranya? Ikuti langkah-langkah seterusnya dalam entry berikutnya… Tunggu...


Yours truly,

Irda Adillasafwati Idris
0192802631
irdaidris82@gmail.com

SEJARAH MUNGKIN BERULANG

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.. Saya bukan nak nyanyi lagu Newboyz hari ni.. walau pun lagu tu memang antara lagu yang po...