Thursday, 5 February 2015

PERLU KE KELUARKAN MODAL UNTUK BERBISNES??

Ada sorang hamba Allah tu tanya.. Nak business ni kena keluar modal untuk beli barang ke?

Hmmm.. Rasanya kalau nak business apa pun mesti kena labur duit untuk initial capital..betul tak? mari kita lihat contoh...




Contohnya kalau nak bukak restoran.. Mesti nak kena beli bahan mentah untuk masak.. Takkan nak tunggu orang order mee goreng & bayar dulu baru nak pergi kedai beli mee? Kalau nak tunggu order baru nak pergi beli bahan, mesti customer tu dah pegi ke kedai lain yang dia kena tunggu kejap je untuk makan.. Siapa rugi? Kita juga ye tak..

Kalau nak bukak kedai runcit, mesti nak kena ada stok dulu baru orang boleh beli barang kat kedai kita. Kalau nak bukak tadika, mesti nak kena ada tempat dulu, perabot dulu.. Takkan nak tunggu parents register baru nak sewa tempat? Ada ke orang nak register kat tadika tu klu facility apa pun takde? 

Sebab tu duit pelaburan tu perlu.. Cuma besar atau kecil jumlahnya sahaja yang kita boleh tengok kesesuaiannya...



Macam saya lepas berhenti kerja dulu memang mencari peluang perniagaan yang ada.. I am open for business discussions because I want to know what are the options I have..

Saya jumpa dengan pengusaha tadika yang ada franchise system.. Company A modal pelaburannya bermula dengan RM200,000... Company B pula bermula dengan RM500,000..

Saya juga ada berjumpa dengan pengusaha restoran makanan Indonesia.. Startup capital yang diperlukan ialah lebih kurang RM1 juta.. 

Hari ini saya baca di salah satu status kawan saya, untuk perniagaan kiosk salah satu minuman 'bubble' ialah RM120,000 lebih kurang.. 

Untuk ketiga-tiga jenis perniagaan di atas, itu baru START UP atau INITIAL CAPITAL atau MODAL PERMULAAN ya kawan-kawan.. itu belum masuk yearly franchise fee yang perlu di bayar, modal untuk barang-barang basah untuk restoran, gaji-gaji pekerja, sewa bangunan dan lain-lain.. 

Jika anda ada simpanan sebanyak itu atau mampu untuk mendapat bantuan kewangan dari bank atau sesiapa sahaja, by all means, sila lah invest atau mulakan perniagaan commercial anda tersebut.

Saya tidak mampu.. Saya ada simpanan.. tetapi tidak cukup untuk mengeluarkan ratusan ribu tanpa ada backup.. saya juga tidak mampu untuk membuat pinjaman bank kerana saya tidak pasti berapa lama yang saya perlu untuk break even atau dapat kembali modal saya.. Kalau tak menjadi, macam mana saya nak bayar balik hutang bank?

Bila ada kawan yang bercerita tentang business Premium Beautiful ini, saya mula membuat research.. Memang lah business Premium Beautiful ni bukan 'big scale business' kalau nak dibandingkan dengan business-business yang saya sebutkan di atas.. Tapi saya nampak ramai yang berjaya dan pulangannya 
 boleh menjangkau 5-6 angka sebulan.. Dan yang paling penting.. modalnya tidak sebanyak business franchise di atas..




Berbalik kepada soalan di atas.. Nak business ni kena kuar modal untuk beli barang ke? Ye.. perlu keluarkan modal untuk beli barang.. sebab kalau saya tak keluar modal untuk beli barang, saya nak jual barang apa? dan Alhamdulillah.. saya berjaya dapat balik modal saya dalam tempoh tak sampai 2 bulan.. sekarang saya berjalan secara ZERO MODAL dalam business ni.. 

Nak tahu macamana saya berjalan dengan ZERO MODAL dan bagaimana nak dapatkan balik modal dalam masa yang cepat? Anda boleh PM atau call saya..



Yours truly,

Irda Adillasafwati Idris
019 280 2631
irdaidris82@gmail.com


No comments:

Post a Comment