Saturday, 25 July 2015

Senarai Cuti Umum Malaysia 2016

Assalamualaikum semua! 

Wahh.. Baru bulan July 2015 tapi senarai cuti tahun depan dah keluar dah. Advance betul kan?

Tapi elok lah keluar awal2 supaya senang kita semua nak plan program cuti2 kita tahun depan. Kot2 lah ada yang nak travel or holiday dengan family ke, boleh tengok tarikh yang ada cuti panjang so that tak perlu nak ambil cuti lama sangat dari office kan.

Sama lah macam masa saya bekerja dulu. Awal2 dok study calendar tengok bila cuti umum. Kalau ada yang jatuh hari jumaat atau ahad (cuti Isnin pula) atau pun khamis/selasa (boleh ambil jumaat/isnin cuti extra) memang lah suka sangat2.

Lepas tu sibuk cari tiket kapal terbang. Hahaha.. Serius masa tu kena plan betul2 sebab sayang tu nak pakai annual leave banyak2 kan.

Okey, inilah dia calendar 2016 untuk cuti umum di Malaysia:





1 Jan 2016 (Jumaat) – Tahun Baru
24 Jan 2016 (Ahad) – Thaipusam
1 Feb 2016 (Isnin) – Hari Wilayah
8-9 Feb 2016 (Isnin & Selasa) – Tahun Baru Cina
25 Mac 2016 (Jumaat) – Good Friday* Sabah & Sarawak sahaja
1 Mei 2016 (Ahad) – Hari Pekerja
21 Mei 2016 (Sabtu) – Hari Wesak
6&7 Julai 2016 (Rabu, Khamis) – Hari Raya Puasa
31 Ogos 2016 (Rabu) – Hari Kebangsaan/Merdeka
12 September 2016 (Isnin) – Hari Raya Haji
16 September 2016 (Jumaat) – Hari Malaysia
3 Oktober 2016 (Isnin) – Awal Muharram
29 Oktober 2016 (Sabtu) – Hari Deepavali
12 Disember 2016 (Isnin) – Maulidur Rasul
25 Disember 2016 (Ahad) –  Hari Krismas

Haaa nampak kan ada beberapa cuti yang jatuh pada hari Ahad & ada juga yang jatuh Isnin kan.. Haa itulah masa untuk rancang percutian anda semua.
Semenjak buat bisnes full time ni Alhamdulillah.. Dah tak payah sibuk2 nak apply for annual leave dah. Tinggal nak tengok jadual sekolah aje sebab anak2 dah tadika. Tapi selalunya memang kitorang jarang berjalan masa cuti sebab semuanya jadi mahal.
Travel pun sekarang free je sebab dapat reward 2 kali setahun dari company. Best woo all sponsored 5 star holiday. Dari flight, hotel, travel, tours, halal food semuanya ditanggung beres. Tinggal nak bawak duit shopping aje. Best tak?
Sepanjang berbisnes ni alhamdulillah dah sampai ke 3 negara dah. First trip ke Korea, then ke Austria & Hungary. InsyaAllah bulan 8 ni kami travel ke Bangkok pula. Negara ke 4 travel bersama kawan2 bisnes.. 
Haa siapa yang rasa2 nak travel percuma tu meh la saya story mory sikit tentang bisnes kami ni. Confirm siapa yang suka travel tu memang akan all out bisnes sebab nak dapat free trip. Free trip dapat, income gemuk pun dapat tau!
So, good luck ya! Enjoy your holiday for 2016 and please plan early!

Yours truly,
Irda Idris

No comments:

Post a Comment